13 voordelen van yoga die wetenschappelijk onderbouwd zijn


STRESS VERMINDEREN


Yoga is afgeleid van het woord ‘yuji’, Sanskriet voor eenheid, en is een eeuwenoude oefening die je geest en lichaam samenbrengt (1). Het omvat ademhalingsoefeningen, meditatie en poses die je lichaam helpen ontspannen en stress te verminderen. Het beoefenen van yoga kan veel voordelen hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid, alhoewel niet alle voordelen ondersteund worden door de wetenschap. Dit artikel kijkt naar de dertien wetenschappelijk onderbouwde voordelen van yoga.

VERMINDERT ANGSTGEVOELENS


Yoga staat erom bekend dat het stress vermindert en helpt ontspannen. Meerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het de afgifte van cortisol, het voornaamste stresshormoon, vermindert (2, 3). Bij een onderzoek werd het krachtige effect van yoga in kaart gebracht door het volgen van 24 vrouwen die naar eigen zeggen emotioneel uit balans waren. Na een yoga programma van drie maanden hadden de vrouwen aanzienlijk lagere cortisolwaarden. Ze hadden ook minder last van stress, angst, moeheid en depressie (4). Een ander onderzoek onder 131 mensen zag gelijkende resultaten.

Meer mooie artikelen om verder te lezen:


Je hoeft jezelf niet langer te bewijzen, en dit is waarom


Het is een levenslange strijd als je last hebt van perfectionisme. Het is nooit goed genoeg, wat je ook doet. Dominique leert dat ze zichzelf niet langer hoeft te bewijzen. Mijn haar in de juiste kleur verven. Mijn moeder bellen. Op tijd komen. De rekeningen betalen. Eindelijk die afspraak met vriendinnen inplannen. Elke mail beantwoorden. Groenten eten. Sporten. En dan vergeet ik nog een heleboel dingen die moeten gebeuren en nog goed ook.

De betekenis van adem voor yoga


Asana zonder adem is als de oceaan oversteken in een vaartuig van ongebakken klei.” Een aforisme zoals de yogatraditie er talloze kent. Kort en bondig wordt uitgedrukt hoe belangrijk adem is in yoga. En dat het doen van yogaoefeningen zonder adembeheersing een vruchteloze, zelfs gevaarlijke onderneming kan zijn. ​n de opbouw van de yogahouding is de adem de dragende kracht van de beweging. Je brengt bijvoorbeeld inademend je hand zijwaarts omhoog, langzaam uitademend laat je je hand weer dalen. De beweging wordt licht en geconcentreerd, vol aandacht, zorgvuldig en met een helder bewustzijn.

Yoga (bij)stress


Vanaf dag één van mijn bijna-burn-out wilde ik op yoga. Ik had zo in mijn hoofd geleefd, dat ik mijn lichaam weer wilde voelen. Yoga kon me daarbij helpen, maar ik wist dat ik het in augustus nog niet kon. Zodra ik de drempel van mijn huis over ging raakte ik in paniek. Op een matje liggen in doodse stilte leek me toen nog geen goed idee.